O sa iti spun, astazi, cum am intrat in aceasta „bransa”, cea a specialistilor Iscir.
Incepand cu anul 2000, am devenit RSVTI-st la o firma de constructii. Sunt inginer mecanic si la fel ca tine, ma sculam dimineata la 5,30 , sa ajung la 6 fix, in Baza de productie.
Bineinteles ca activitatea de RSVTI, era facuta suplimentar fata de activitatea de baza, dar norocul era ca in acea perioada, sarcinile RSVTI-stului nu erau atat de „stufoase” ca acum.
Intre sarcinile de serviciu aveam si gestionarea utilajelor de constructii si modernizarea parcului de utilaje. Asa am ajuns sa merg in Germania, in 2003 sa perfectez cumpararea unei macarale turn autoridicatoare. Totul a decurs conform planului, si peste doua saptamani, descarcasem deja macaraua in curtea societatii.
In primul weekend urma sa vina specialistul neamt, sa ne invete sa o montam. Vine sasul sambata dimineata si incepe sa faca un montaj demonstrativ, in curtea firmei. Macaraua turn, automontanta pe cabluri, este un utilaj foarte complex, cu o gramada de bolturi, cabluri, role, iar eu nu mai vazusem niciodata asa ceva.
Speriat ca de bombe de uriasa responsabilitate ce imi era data, l-am oprit pe neamt si am fugit in birou, de unde m-am intors cu aparatul de fotografiat. Cum punea sasul mana pe un bolt sau pe o maneta, strigam: Halt!, si ii faceam o poza, iar translatorul imi explica de ce sasul face acea manevra.
Si asa, din poza in poza, am finalizat montajul, mai bine zis sasul a finalizat montajul. Am plecat apoi in birou si inainte sa uit explicatiile primite, am descarcat imaginile in calculator si am scris langa fiecare fotografie ce manevra reprezenta.
Cu asta a luat sfarsit primul si singurul curs de montare a macaralelor la care am participat.
Zile intregi am dat tarcoale macaralei, incercand sa ii inteleg toate tainele. Ce face fiecare maneta? Ce se intampla daca blochez un tambur? Incet incet, ceata de pe ochi mi s-a ridicat, si am inteles principiul de montare si functionare al macaralei.
Nu am mai asteptat urmatorul weekend, sa vina din nou specialistul din Germania, si am demontat macaraua, cu baietii nostri de la mecanizare. Sa va spun ca sasului nu i-a venit sa creada, ca sambata, macaraua era montata deja in santierul nostru?
Asa a luat sfarsit specializarea mea in montarea macaralelor autoridicatoare. Dar acesta este doar prima parte dintr-o serie de articole in care iti spun drumul parcurs de mine de la un simplu RSVT-ist fara experienta, la ceea ce sunt astazi.
Sper ca acest articol ti-a adus aminte de modul in care ai luat contact cu ISCIR si specializarile acestui domeniu. Daca ti-ai amintit, te rog sa mi-l spui si mie, in comentariul de mai jos.
Nu uita: Nu sta degeaba, ca degeaba stai!
Nu am reusit sa gasesc pe site ISCIR sau pe net (doar una din Cluj), o lista cu firmele, persoanele autorizate pt. expertize tehnice la ascensoare. Eu sunt din Resita si ma intereseaza expertizare pt. mai multe asociatii de proprietari.
Tibi, pe siteul Iscir, gasesti lista tuturor societatilor autorizate pentru lifturi. Uite aici un link: http://iscir.ro/doc/autorizatii/IR/PTR2%202010-%20ascensoare.pdf