Acum, că ai citit cum am ajuns „specialist” în montarea macaralelor, o sa iți dezvălui prima afacere făcuta de mine în această calitate.
Trecuseră vreo câteva luni de la primul meu montaj, când într-o zi primesc un telefon:
– Buna ziua, domnule Adrian, am auzit că vă pricepeți să montați macarale turn nemțești. Am cumpărat și eu o macara Liebherr și va rog să
veniți să o montați.
Îi explic frumos domnului ca nu mă pricep la montat macarale, mai ales că avea alt model decât al nostru și îi sugerez să mai caute montatori, la alte firme.
Ce sa va mai spun, atât s-a ținut de capul meu încât pana la urmă am acceptat sa merg într-o sâmbăta sa montez macaraua. Nu înainte de a suna în Germania, sa îl întreb pe sasul meu dacă crede ca ma voi descurca cu noua macara.
El m-a incurajat, ba mai mult, s-a oferit să mă consilieze telefonic, dacă voi avea nevoie.
Şi iată-ma, în prima sâmbăta, însoțit de un mecanic, în drum spre Satu Mare.
Ajunși acolo, surpriza!
Macaraua era alt model decât îmi spusese la telefon patronul, care a recunoscut încurcătura. Îi cer cartea macaralei, care, bineînțeles era în limba germana.
O răsfoiesc și încet, încet mi se dezvăluie adevarul.
Nu știam sa montez acest model de macara și nu pricepeam instrucțiunile din cartea tehnica.
Sun în Germania, dar sasul meu nu răspunde…
Apoi îmi vine o idee. Plec la Liceul German și conving o profesoara sa îmi citească instrucțiunile de montaj. Mai notez pe o foaie câte ceva, sa nu uit, și iată-ma înapoi pe șantier.
În fine, după câteva ore și cu mici probleme, reușesc sa montez macaraua și sa fac probele de funcționare, spre bucuria patronului firmei de construcții.
M-a plătit peste așteptări, zicând ca de restul problemelor de autorizare se va ocupa singur.
Nu trec doua săptămâni și acesta ma suna din nou:
-Domnule Adrian, trebuie sa veniți din nou la Satu Mare, sa demontați macaraua!
Îl întreb ce s-a întâmplat și îmi spune ca expertul care îi întocmește documentația ceruta de ISCIR, vrea ca macaraua sa fie demontata sa îi poată verifica partea superioara.
Îi sugerez să îl ridice cu o nacela, dar expertul nici nu vrea sa audă:
El vrea sa vadă macaraua culcată la pământ.
Iată-ma așadar din nou în prima sâmbăta, în drum spre Satu Mare, unde, în aceeași zi am demontat macaraua, a văzut-o expertul, apoi am montat-o la loc pana seara. Am mai primit încă o data plata generoasă și am plecat spre casa.
Sa va mai zic, ca după încă vreo lună, primesc telefon de la alt patron de firmă de construcții:
-Alo, domnule Adrian, am auzit ca va pricepeți să montați macarale nemțești… 🙂 🙂
Da, ceea ce scrieti Dvs. din capitolul ‘patanii’ vine sa confirme 2 teze:
1. a unui ceh stabilit in Cluj-Napoca, care spune ca in Romania sunt bani la tot pasul, dar romanii merg privind tot in laturi si nu-i vad pe jos;
2. a mea; eu cred ca in Romania este de lucru cat poti duce, numai sa vrei ! Eu n-am stiut ce-i criza si, cand aud pe unii ca se vaita ‘ce sa faci, n-au oamenii bani!’ imi vine sa-i strang de gat! Criza e pentru lenesi, e o scuza pentru nemunca!
Si eu sunt de aceeasi parere: totul tine de atitudine si de perceptia proprie fara de munca si fata de bani. Totul e sa tii ochii deschisi, oportunitati sunt la tot pasul.
buna ziua domnu Adrian, nu am treaba cu macaralele insa dat fiind faptul ca aveti experienta ISCIR as dorii sa ma indrumati pt. pregatirea in vederea iscirizarii unui compresor KAESER. Trebuie iscirizat, : am documentele echipamentului, am aviz verificare supapa presiune ( ca doar e un compresor ) dar ce alte acte/cereri mai am nevoie pt. a putea primi iscir complet. Va multumesc
Multumesc pentru mesaje, success in continuare si numai bine.
D. Golodniuc
super, daca aud pe cineva care are de montat o macara nemteasca o sa il indrum spre dumneavoastra:)
Multumesc!