Dorin este prietenul meu, și în afară de întocmirea de proiecte și expertize, supraveghea ca RSVTI-st, o societate de construcții.
Anul trecut, acestei firme de construcții, i-a demisionat stivuitoristul, care lucra pe un utilaj multifuncțional tip Manitou. Utilajul avea în dotare atât lame de stivuitor cât și cupă pentru manipulat produse de balastieră.
Noul deservent, avea doar calificare de deservent de utilaje terasiere și lucra pe utilaj doar cu cupa pentru pietriș.
După vreo două luni, am auzit că la societatea respectivă, într-un șantier deschis în alt județ, a avut loc un accident, provocat de multifuncționalul Manitou, la o manevră de mers în marșarier.
Dorin, știind că utilajul este folosit ca utilaj terasier, nu a anunțat IT ISCIR din zona respectivă, despre producerea acestui accident.
A trecut timpul și după câteva luni, a fost convocat de ITM și de IT ISCIR din județul respectiv, cu documente ce țineau de contractul de RSVTI și documente de autorizare ISCIR, a multifunctionalului Manitou.
Întrebând la firma de construcții detalii despre accident, află că întradevăr, accidentul a fost produs la efectuarea manevrei cu spatele, de către deserventul de utilaje terasiere, dar ca pe utilaj, in momentul producerii accidentului, erau montate lamele de stivuitor.
Directorul firmei de construcții, declară la audierile de la ITM că el a trimis utilajul in șantier, doar ca utilaj terasier, și nu trebuia ca deserventul să îi monteze lamele de stivuitor, acesta neavând autorizația necesară. (Asta după ce a încercat inițial, fără succes , să spună că el nu a știut că acest tip de utilaj trebuie deservit de către o persoană autorizată)
Deserventul, la rândul său, declară, că la rugămințile colegilor lui de echipă, a montat lamele de stivuitor, deși știa că nu are voie să lucreze cu ele si nu a primit ordin de la seful lui.
După toate cercetările efectuate, inclusiv la fața locului în șantier, IT ISCIR a decis să suspende temporar autorizația de RSVTI a lui Dorin, deoarece nu a anunțat accidentul.
S-a discutat mult pe această temă și inițial Dorin a considerat că nu a greșit, deoarece el chiar nu știuse că în momentul producerii accidentului multifuncționalul avea lamele montate în locul cupei, și utilajul nu mai trebuia supravegheat, întrucât în firma de construcții nu mai exista nici un stivuitorist autorizat.
Dar, Dorin ulterior a considerat ca tot a gresit, deoarece ar fi trebuit sa intocmeasca un Proces Verbal de oprire din funcțiune a STIVUITORULUI, odată cu plecarea singurului stivuitorist din firmă. Utilajul Manitou ar fi putut să funcționeze fără probleme ca utilaj terasier, chiar cu acest P.V. de oprire din funcțiune ca stivuitor.
Faptul că accidentul s-ar fi produs în aceleași condiții, indiferent că utilajul era dotat cu lame sau cu cupă, atât timp cât s-a produs în timpul manevrei de mers înapoi, nu este relevant din acest punct de vedere, al atribuțiilor RSVTI-stului.
Ideea este că, exercitarea meseriei de RSVTI, implică aspecte foarte diverse, necesită o mare atenție și trebuie conștientizată complexitatea și diversitatea acesteia.
Dragă coleg, întocmirea informărilor către deținătorii de instalații și echipamente ce intră sub incidență ISCIR, trebuie făcută întotdeauna în scris și cu confirmarea primirii, altfel, la prima situație neplăcută, patronii vor spune nonsalant că nu au știut de prevederile ISCIR, că nu au știut ce obligații au, și în cele mai multe cazuri, vor încerca să dea vina pe operatorul sau pe firma de RSVTI.
În contractele noastre de Operator RSVTI, este scris clar, că deținătorul instalațiilor trebuie să respecte prevederile Legii 64-2008, și odată ce patronul a semnat contractul, nu mai poate spune că nu știa de această lege.
Concurența neloială din domeniul supravegherii RSVTI, a dus prețurile la niște limite inferioare, care doar în condițiile lucrului cu maximă eficiență, permit execitarea atribuțiilor de RSVTI, fără rabat de la calitate.
De exemplu, sunt firme din zona serviciilor de Protecție a Muncii, care oferă ca bonus serviciile de RSVTI, autorizându-și ca RSVTI, personal care nu are nici o tangență cu această meserie dificilă.
Unii RSVTI-ști, din neștiință sau comoditate, trimit către CNCIR, comenzi pentru AF și VTU, și pentru instalațiile pe care ar trebui să le verifice ei înșiși. CNCIR, depășindu-și competențele, în dorința de a face bani, nu refuză nici o comandă, verificând, transpalete manuale, nacele și platforme, macarale sub 1 tonă și așa mai departe.
Toate aceste instalații, la orice control al ISCIR, vor fi considerate neautorizate, cu consecințele legale doar pentru RSVTI, deoarece CNCIR nu va avea de suferit pentru depășirea competențelor.
În concluzie, îți sugerez, din nou, să lucrezi doar cu informări scrise, către conducerile societăților pentru care faci servicii de RSVTI, deoarece conform proverbului latin:
Verba volant, scripta manent!
–––––––––––
Iar, pentru eficientizarea activitatii de RSVTI, o sa iti prezint, in curand, Versiunea 2.0 a programului informatic ExpertRSVTI, versiune ce ruleaza pe servere din Internet. Aceasta versiune va putea fi folosita de mai multi RSVTI-sti care vor lucra in timp real, in aceeasi baza de date, din diferite locuri de munca.
Dar… toate la timpul lor 🙂
Multumesc ! Foarte interesant incidentul …De luat in seama .
Bun exemplu, mai ales ca se intilneste destul de des in practica
Se fac autorizari doar scriptic si clar nu este in regula. Toate rezulta doar dupa evenimente.
Este evident ca pentru 90% din operatorii RSVTI, singurul document pe care il elibereaza este factura prestatiei lunare, 90% din operatori nu au mentiuni facute in contractul de operare RSVTI, despre obligatiile BENRFICIARULUI de a semnala pierderea partial sau totala a personalului autorizat intr-o perioada relativ scurta de timp, fie ca este fochist, stivuitorist sau macaragiu, si tot 90% din operatorii RSVTI nu insotesc factura de prestatie service de un Raport de verificari executate la utilajele incredintate de beneficiar, pentru a semnala diferite neconformitati.
De asemeni nu se face nimeni peste noapte, indiferent de ce program achizitioneaza expert RSVTI, poate doar expert birocrat RSVTI, atata timp cat nu detine nici competente profesionale specifice fiecarui tip de utilaj si nici criterii de evaluare al unor componente de secutitate sau de rezistenta/uzura, care sunt supuse unor procese distructive in functionare, specifice acelui utilaj……
ASCIR-Asociatia Specialistilor in Cazane si Instalatii de Ridicat- incearca sa imbunatateasca valoare competentelor profesionale si promoveaza de cca.2 ani, intalniri cu operatorii RSVTI, la agenti economici autorizati pentru reparatii, unde acestia sunt instruiti sa inteleaga (cu utilajul demontata in fata) care sunt elementele cheie , care necesita o evaluare vizuala periodica, ce anume trebuie verificat, pentru a prevenii apartitia unor avarii grave.
Evident intre a te imbraca elegant si a te duce in nu stiu care statiune, la invitatia nu stiu carei asociatii,unde sa discutii la un nivel elevat despre filozifia activitatilor din ISCIR, si a te prezenta UNDEVA in combinizon, cu riscul de a te umple de vaselina …..90% din operatorii RSVTI, aleg costumul, in aceste conditii avem o activitate in care norocul este factorul determinant.
Va doresc mult noroc.
Vreau sa transmit tuturor colegilor din teritoriu La Multi Ani ! multa sanatate si multa dorinta de a cunoaste.
Presedinte ASCIR
Multumim pentru urari.
Doresc sa fim informati despre instruri sub egida ASCIR,vom veni si in salopeta,in care de multe ori ne simtim mai in largul nostru , decat in costm .
Blogul acesta, este un blog independent, fara nici o legatura, nici cu ASCIR nici cu ASPIR. (In ASPIR sunt simplu membru)
Oricand vreo asociatie profesionala ce are legatura cu activitatea noastra imi va solicita popularizarea vreunei actiuni, o sa o fac, cu placere, astfel ca cititorii blogului sa fie cat mai bine informati.
DOMNU ING eu am la o societate MANITU iar cind am intrebat daca intra sub incidenta ISCIR mi s a spus ca NUpt ca se folosesc pt incarcat ca si buldo la fel si personalul nu este calificat ca stivuitorist
Asa este, in acest caz nu trebuie autorizata.
Dar, ai grija , daca folosesti furci de stivuitor sau nacela, se schimba situatia si utilajul trebuie autorizat.