Simpozionul ASPIR de la Bușteni

După cum te-aSearch For Solutionm anunțat în săptămânile anterioare, la finalul săptămânii trecute a avut loc la Bușteni un Simpozion organizat de ASPIR, cu participarea conducerii ISCIR, cu tema :

RESPONSABILITĂȚI  ÎN  STABILIREA  DURATEI REMANENTE DE  VIAȚĂ  A  INSTALAȚIILOR  SUB  PRESIUNE  ȘI  DE  RIDICAT

Din partea ISCIR au participat: Inspector de Stat Sef Marian Răducanu, Director Daniel Catălin Motounu și Inspectorii Șefi ai IT ISCIR.

DSC_4495-1

Oricum, deși aceasta a fost tema principală, s-au abordat cu interes și alte teme, din care modificarea prescripțiilor tehnice C4, R1, CR2 si CR3, a fost cea mai dezbătută.

ISCIR a pus în practică ceea ce la Tușnad a fost doar la nivel de intenție, adică împărțirea instalațiilor pe categorii de risc și în funcție de această încadrare a rezultat cine va face AF-urile și VTU-urile, RSVTI-știi sau societățile autorizate (CNCIR și cele ce se vor autoriza la apariția CR3)

Altă propunere importantă de modificare, prezentată de ISCIR, a fost împărțirea RSVTI-știlor în două categorii. O categorie, care va include RSVTI-știi fără facultate ( Maiștrii și Tehnicienii) vor avea atribuții doar de supraveghere a instalațiilor, pe când cei cu studii superioare tehnice, vor avea atribuții și în admiterea funcționării și VTU, pentru instalațiile clasificate în grupele de risc scăzut. (autorizați separat pe cele doua domenii, IP si IR )

Modificarea prescripțiilor tehnice este în plină desfășurare, Asociația ASPIR a primit de la ISCIR noile prescripții întocmite de specialiștii săi, pentru ca acestea sa fie discutate în comisiile de specialitate ale ASPIR, comisia pentru IP și comisia pentru IR. (Dacă comisia pentru IP a fost mai harnică și s-a constituit, cea de IR este în faza de organizare.)

După ce aceste comisii vor analiza propunerile de prescripții, vor înainta către ISCIR propunerile de modificare ale membrilor Asociației. Rămâne de văzut câte din acestea vor fi considerate acceptabile de către ISCIR.

La finalul acestei proceduri, ISCIR va publica prescripțiile pe siteul său, www.iscir.ro, la categoria Transparența decizională. Abia apoi acestea vor fi trimise la Ministerul Economiei, pentru aprobare.

Am urmărit cu interes prezentarea unei simulări pe calculator, făcută folosindu-se programul Solid Works, a comportării la efort a catargului și a furcilor unui stivuitor cu furci frontale, inclusiv calculul ciclurilor de funcționare, ca metoda de determinare a duratei de viață remanente.

În urma acestei prezentări, fiecare dintre cei implicați în efectuarea de expertize, ne-am făcut o serie de calcule privind timpul necesar efectuării unei astfel de simulări, calificarea necesară utilizării unui program de asemenea complexitate, dar și efortul financiar necesar achiziționării unui astfel de program.

Nu în ultimul rând, ne-am pus întrebarea și am discutat între noi, dacă folosirea unor astftel de metode complexe, poate duce la o estimare cât mai precisă a duratei remanente de viață, în condiția în care de multe ori, nu este cunoscut istoricul instalației, calitatea materialelor și a tratamentelor termice folosite de producători, etc.

Asociația coșarilor a fost din nou prezentă, și a continuat militarea pentru realizarea unor normative pentru acest domeniu, dar în plus, ne-au delectat cu un coșar îmbrăcat într-o costumație specifică, deosebit de pitorească.

Au mai fost și alte prezentări interesante, nu o sa le expun acum pe toate, dar ca exemplu menționez prezentarea privind efectuarea unei expertize extrajudiciare, unde am aflat diferențele dintre expertizele judiciare și cele extrajudiciare și ce trebuie să conțină o expertiză extrajudiciara.

La final, am urmărit o expunere foarte interesantă –  Istoria vinului, care doar a făcut introducerea potrivită pentru degustarea de vinuri ce a urmat la cina festivă.

Mi-a făcut plăcere să reîntâlnesc colegi de prin toate colțurile tarii, colegi pe care i-am cunoscut cu ocazia întâlnirii din primăvară, de la Tușnad.

Organizarea conducerii ASPIR a fost din nou la înălțime, de nota -10 (10 minus, datorită faptului că participanții au fost împărțiți în două hoteluri, partea de socializare, având astfel de suferit.)

Dacă ai experiență și dorești să te implici în una dintre comisiile de lucru pentru modificarea prescripțiilor, încă o mai poți face, contactând conducerea ASPIR, la www.aspir.org.ro .

Și dacă sâmbătă s-a făcut vreme bună, am făcut o plimbare prin munții Bucegi.

Lacul Bolboci:

Bucegi_1

Cheile, Peștera și Mânăstirea Ialomița:

Bucegi_2Bucegi_3Cheile Tatarului:

Bucegi_4

Loading

Despre Adrian

RSVTI, RSL-IR, RSL-IMSP, RTS, RADTP, RADTE.
Acest articol a fost publicat în informatii. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Simpozionul ASPIR de la Bușteni

  1. Valentin spune:

    Semne bune anul are?
    CNCIR anunta victorios prorogarea termenului de aplicare a Legii 64/2008 modificata prin OUG 33/2014.
    ww.cncir.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=152:modificare-completare-legea-nr642008&catid=27:comunicate&Itemid=65
    Toata stima pentru cei care spera.
    La anu si la multi ani!

    • Era de asteptat, Valentin.
      Sa speram ca vor apare cat mai repede noile prescriptii care vor permite aparitia concurentei in acest domeniu.
      Dar nu prea are interes Ministerul Economiei sa se grabeasca cu publicarea lor, odata ce aceat act, va reduce suma ce intra acum in bugetul Statului.

      • Valentin spune:

        Statul poate sa ia tot. Dar dreptul la opinie exista si nu poate fi impozitat iar cei ce conduc trebuie sa respecte regulile Europene.

  2. Doru spune:

    Buna ziua,
    Referitor la propunerea ISCIR de a imparti RSVTI-isti in doua grupe,care este motivul ?
    Ce face in plus un RSVTI-ist cu facultate fata de un tehnician cu experienta ?
    Acelasi lucru se intampla cu atestarea RSL.Trebuie musai sa fi absolvit o facultate,scoala de maistri sau scoala tehnica.De ce ?Ce are in plus unul dintre acestia fata de unul care are experienta de multi ani in domeniu .Nu ar trebui cumva sa se faca altfel departajarea intre’ buni si rai’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.