R3-2010 – O prescriptie ce nu trebuie uitata

cablu defectAm scris acest articol în urma unei întrebări puse pe blog, de unul din abonați, Dragoș, în rubrica de Întrebări-Răspunsuri. Dragoș întreba dacă mai poate folosi o șufă, care deși este în stare bună, nu mai are eticheta ce indica producătorul și sarcina maximă.

Prescripția tehnică care reglementează folosirea elementelor/dispozitivelor de legare/prindere și a elementelor de tracțiune a sarcinii este prescripția  R3-2010 și se referă la :

Verificarea în utilizare a elementelor de transmitere a mișcării, a elementelor/dispozitivelor de legare/prindere și a elementelor de tracțiune a sarcinii, utilizate la instalații de ridicat: cabluri, cârlige, lanțuri, benzi textile, funii și altele asemenea.

RSVTI, efectuează verificarea în utilizare a elementelor de transmitere a mișcării, a elementelor/dispozitivelor de legare/prindere și a elementelor de tracțiune a sarcinii utilizate la instalațiile de ridicat, cu ocazia efectuării verificării tehnice periodice a acestora. (mai putin la telecabine, telegondole, instalații de transport pe cablu, etc).

Și inginerii CNCIR, fac verificarea acestor elemente, la scadențele instalațiilor ce folosesc asfel de elemente/dispozitive, dar acest articol este adresat RSVTI-stilor

Ce vreau sa subliniez, este că prescripția tehnică R3 , în broken-chainsafara elementelor de transmitere a mișcării și legare folosite la instalațiile de ridicat, se aplica și la instalațiile de tractare, ca: tirfoane, cabestane și altele asemenea, daca sunt folosite la instalatii de ridicat. De asemena tot in aceasta prescripție intră și dispozitivele gen: graifere, electromagneți,
clești, furci, dispozitive vacuumatice, cadre, traverse etc.

Pentru evidenta elementelor/dispozitivelor de legare/prindere si a elementelor de tractiune a sarcinii RSVTI, trebuie sa tina un registru, in care va evidentia toate aceste elemente/dispozitive.

Verificarea cablurilor, lanturilor si a elementelor de prindere se face:

  • Zilnic de catre deserventul instalatiei sau legatorul de sarcina.
  • Lunar si la scadenta instalatiei, de catre RSVTI.

Verificarea se consemnează în registrul de supraveghere al instalației de ridicat pe care îl deservește elementul/dispozitivul.

Ce recomandări iți fac, în legătură cu cele scrise mai sus:

  1. Inventariază și triază toate elementele/dispozitivele…
  2. Scoate din uz elementele fără tăbliță sau eticheta de identificare, chiar dacă acestea sunt în stare buna. Verifica sigurantele carligelor sa fie in stare buna.
  3. Instruiește deserventul/legătorul, cum și când sa verifice elementele/dispozitivele.
  4. Nominalizează în scris persoanele care vor efectua aceste verificări. (Când spui către 50 de legători de sarcina ca trebuie sa verifice șufele zilnic, fiecare va crede ca altul va face aceste verificări)
  5. Stabilește locul de depozitare a elementelor/dispozitivelor la sfârșitul lucrului.

Loading

Despre Adrian

RSVTI, RSL-IR, RSL-IMSP, RTS, RADTP, RADTE.
Acest articol a fost publicat în informatii. Salvează legătura permanentă.

14 răspunsuri la R3-2010 – O prescriptie ce nu trebuie uitata

  1. GURZUN AUREL-ALEXANDRU spune:

    Multumesc mult! Am recitit si aprofundat PT R3.

  2. SUMURDUC CONSTANTIN spune:

    O completare la recomandarile din articol.
    Pentru o evidenta clara, trebuie sa stiti ca toate elementele de prindere/legare a sarcinilor nu au serie de fabricatie pentru identificare. Unele au numai numarul de lot inscris de fabricant. Trebuie sa le marcati seria prin poansonare directa pe element, pe placuta atasabila, sau alta metoda. Toate elementele le inscrieti in registru cu rubricile: nr crt/denumire accesoriu de ridicat/ data intrarii(inregistrarii)/serie/locatie(atelier,linie,post lucru)/observatii(casare). Nu uitati ca alaturi de sufe cablu, sufe lant, mai exista si inele fixe cu șurub, inele mobile cu șurub, chei de tachelaj, ocheti, benzi textile continue, chingi textile, funii, paloniere, traverse, prelungitoare si altele asemenea, care trebuiesc luate in considerare.
    La macarale cu comanda de la sol, macaragiul va inscrie in registrul podului si starea elementelor de legatura folosite.
    La macarale cu cabina este bine sa se faca un registru pentru legatorii de sarcina, care vor consemna zilnic starea elementelor de legatura folosite, cu rubricile: nr crt/data verificarii/elementul de legatura verificat/ seria/constatari/cine a verificat/semnatura/observatii(data casarii).
    La locul de depozitare se va face o stare de referinta cu locul unde va fi pus fiecare element.

  3. tarcus florian tiberiu spune:

    BUNA ZIUA. VREAU SA VA MULTUMESCPENTRU ACCEPT SI PT CE FACETI PE BLOG. DE CURAND MAM INSCRIS LA UN CURS PT STIVUITORISTI SI AM DESCARCAT UN SUPORT DE CURS PT A MA PREGATI IN PARTICULAR. MAR INTERESA DC SE POATE NISTE TESTE CA SAPOT SA MA VERIFIC IN PARTICULAR. MULTUMESC

  4. tarcus florian tiberiu spune:

    am descarcat programu,lam instalat,imi da sa cer perioada de proba si nu se intampla nimic dupa ce bag numele si adresade maill. precizez ca am windovs 7. ce sa fac. si daca e sa platesc sub ce forma platesc, cu cardu sau alta forma

    • Ai incercat sa pornesti programul? Licentierea de trial se face rapid, este posibil ca totul sa fi decurs corect.
      Vezi daca poti intra in program, mergi la societati, adauga societate, si introdu cat mai complet datele societatii comerciale pentru care lucrezi. Apoi dai click pe societate si ti se deschide plansa de lucru cu instalatii si persoane.

    • O sa implementam si plata cu cardul. Se va putea plati si in cont, la banca.

  5. FlorinV. spune:

    Am fost RSVTI (A) pana la data de 25.07.2014 si nu am reinnoit autorizarea.
    la ce modul trebuie sa depun actele – pentru reautorizare ?
    Multumesc
    Fl. V.

  6. Florin, va trebui sa urmezi din nou modulul A.

  7. costel spune:

    Buna ziua, as dori sa stiu care sunt obligatiile legatorului de sarcina, in conditiile in care dispozitivele de prindere cu care lucreaza (respectiv macaraua) apartin altei firme (cu alt operator RSVTI). A cui este obligatia de a verifica zilnic aspectul si fixarea capetelor (conform PT R 3 2010) si cine intocmeste acel registru al legatorului de sarcina, legatorul sau proprietarul dispozitivelor de prindere.
    Multumesc

  8. Adrian spune:

    In prescriptii scrie detinatorul/utilizatorul, lasand libertate in astfel de cazuri ca oricare dintre RSVTI-sti sa faca supravegherea.
    Doar prin contractul de colaborare incheiat intre societati, trebuie reglementat acest aspect.
    Personal, in general, consider ca utilizatorul ar trebui sa se ocupe de supravegherea instalatiilor inchiriate si a deserventilor acestora. Dar sunt multe cazuri in care supravegherea trebuie facuta de RSVTI-stul detinatorului. Exemplu: inchirierea unei nacele sau stivuitor, cu deservent cu tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.