Conducerea ASPIR face voluntariat in sprijinul membrilor.

Aspir- Cluj_09 1In urma cu putin timp, in cadrul unei discutii telefonice avute cu dl. Radu Mihailescu, presedintele ASPIR, am aflat ca se afla in plina desfasurare o actiune de informare a operatorilor autorizati pe PT A1, privind schimbarile ce se prefigureaza in anul urmator, in cazul in care Ministerul Economiei va publica prescriptia tehnica PT CR2 (prescriptie ce va duce la desfiintarea monopolului CNCIR)

Avusesera deja loc mai multe astfel de intalniri, in Bucuresti, Cluj, Bacau si Medias si urmatoarea era planificata a se desfasura la Cluj Napoca, in Floresti. Dornic de a afla noutati despre acest subiect, l-am rugat pe Dl. Mihailescu sa imi permita sa particip la masa rotunda organizata la Cluj, desi domeniul meu de activitate are legatura strict cu masinile de ridicat.

Cum a fost organiazata aceasta intalnire? Sala de discutii si un coffee break substantial, au fost asigurate de societatea EPINVEST SRL din Cluj, iar biletele de avion ale D-lor Radu Mihailescu si Florin Cetateanu, au fost sponsorizate de Divizia de Centrale termice a filialei Bosch din Romania.

Discutiile au inceput cu prezentarea activitatii Asociatiei ASPIR, si va spun ca am fost surprins de numarul mare al actiunilor si intalnirilor pe care Consiliul Director al ASPIR, le-a avut, atat cu conducerea ISCIR, cat si cu persoane cu functii de conducere din Ministerul Economiei, cu cadre didactice din mediul universitar; cu conducerile altor asociatii profesionale (partenere) din alte domenii conexe domeniului ISCIR, dar si cu membrii ASPIR.

Sunt membru ASPIR de un an, dar nu am crezut ca aici se desfasoara o asa activitate intensa – in sprijinul membrilor, avand in vedere ca aproape toti membri din consiliul director au propriile afaceri si pana la urma propria viata privata.

Cred ca multora dintre voi nu va vine sa credeti ca acesti oameni mai au energie si timp  sa faca munca de voluntariat, pentru a informa membrii asociatiei ASPIR (si nu numai), despre consecintele si implicatiile modificarilor realizate in februarie 2014 in continutul unor articole din Legea 64-2008; despre expunerea la sanctiuni din partea ISCIR a societatilor autorizate care nu respecta obligatiile formulate in prescriptiile tehnice in vigoare; despre cerintele formulate in SR EN 17020-2012 si in noua prescriptie CR2 referitor la desfasurarea noilor activitatati de Admitere/AF/VTU.

Explicarea pe intelesul tuturor al a modificarilor legislative petrecute si viitoare este o munca laborioasa care implica cunostiinte, dar si disponibilitatea de a iti sacrifica dezinteresat din timpul propriu, in folosul unei comunitati.

Aspir- Cluj_02

Concret, dupa prezentarea actiunilor si intalnirilor la care a participat ASPIR, s-a trecut la interpretarea articolelor din Prescriptia tehnice CR2, (bineinteles, propunerea de CR2, varianta ce probabil va mai suferi modificari pana la publicarea in M.O., de catre Ministerul Economiei)

S-au detaliat transformarile pe care trebuie sa le efectueze o societate autorizata acum conform PT CR4, pentru domeniul PT A1 si cerintele noi pentru ca sociatatea sa poata presta aceleasi servicii si in viitor, conform PT CR2 (de Admitere in functine si VTU la centrale termice).

PT CR2 ridica stacheta din punct de vedere al pregatirii profesionale si al experientei celor care se vor autoriza pe toate domeniile ISCIR referitor la Admiterea in functine/ Autorizarea functionarii (Adf/AF) si al Verificarilor tehnice in utilizare (VTU).

In cadrul discutiilor libere ce au urmat, s-au pus intrebari, s-au spus pareri, si s-au lamurit multe din aspectele ce puteau fi interpretate.

Din cate am inteles de la Dl. Mihailescu, aceste informari/discutii vor continua cu mai multe intalniri sponsorizate de catre producatorii/distribuitorii de echipamente din domeniul IMSP in Bucuresti si Brasov.

Se poarta discutii si se cauta solutii financiare in cadrul ASPIR, pentru a demara astfel de intalniri si cu societatile autorizate pe domeniul I.R. Daca din domeniul IMSP sunt suficienti sponsori (in randul producatorilor/distribuitorilor de echipamente), pentru domeniul IR se cauta sponsori din randul producatorilor/distribuitorilor (macarale, ascensoare, stivuitoare, etc.), deoarece fondurile asociatiei, provenite din cotizatii si vanzarea Revistei BIT, nu sunt suficiente pentru a sustine aceasta campanie  de informare, la nivel national, a societatilor autorizate ISCIR, referitor la modificarile legislative.

Producatorii/Distribuitorii de instalatii de ridicat pot sa organizeze astfel de intalniri pentru societatile comerciale autorizate ISCIR cu care au relatii comerciale. Intalnirile pot fi oriunde in Romania unde se pot strange cca. 25 de reprezentanti ai societatilor autorizate ISCIR. Informarea dureaza cca. 4 ore.

Important este faptul ca societatile autorizate ISCIR, indiferent de domeniu in care isi desfasoara activitatea, IMSP sau IR, pot solicita producatorilor/distribuitorilor de echipamente si instalatii cu care au relatii comerciale, sa ia legatura cu Consiliul de Director al ASPIR, in scopul organizarii de astfel de informari.

ASPIR, doar prin sustinerea membrilor poate fi un partener care sa fie bagat in seama la discutiile ce vor avea in urmatoarea perioada la Ministerul Economiei. Trebuie sa fim constienti ca acolo CNCIR, dar si alte structuri puternice deja organizate (Ex.TUV SUD), vor face presiuni sa isi mentina sau sa castige privilegii, iar noi, micile societati romanesti, cu putere financiare redusa, avem o singura sansa, si din cate vad eu, aceasta se numeste ASPIR.

Daca inca nu esti membru al asociatiei, iti scriu link-ul ASPIR, de unde poti descarca formularul de adeziune. Vino si tu in randul nostru: www.aspir.org.ro

Participantii la Masa rotunda, de la Floresti – Cluj Napoca:Aspir- Cluj_12 1

Despre Adrian

RSVTI, RSL-IR, RSL-IMSP, RTS, RADTP, RADTE.
Acest articol a fost publicat în informatii. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Conducerea ASPIR face voluntariat in sprijinul membrilor.

  1. sevasta ceapraz spune:

    Interesant, foarte interesant !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.