Cine manevrează macaralele cu sarcina max. 1tf ?

În ultimele zile, am purtat mai multe discuții cu unul dintre clienții noștri pentru care facem servicii de RSVTI, referitor la întrebarea din titlu:

Cine manevrează macaralele cu sarcina până la 1 tf, inclusiv? Macaragii sau manevranții?

Prescriptia tehnică care reglementează acest aspect este PT CR8-2009.  – Autorizarea personalului de deservire a instalațiilor/echipamentelor și acceptarea personalului auxiliar de deservire.

Prescripția tehnică o puteți citi, dând click aici: PTCR8-2009

La Art.2 din prescripție, sunt două tabele în care sunt nominalizate meseriile personalului deservent, respectiv personalului auxiliar:

 

 

 

 

 

 

 

Din cele două tabele, rezultă urmatorul lucru:

Macaralele sunt deservite de macaragii, cu excepția celor cu acționare manuală, care sunt deservite de Manevranți pentru macarale cu acționare manuală.

Nimic despre macaralele cu sarcina până la 1tf inclusiv.

Concluzia ar fi că macaralele cu acționare electrică sau hidraulică, indiferent de sarcină, trebuie manevrate de macaragii, școlarizați și autorizați de ISCIR, în condițiile stipulate în această prescripție.

De exemplu, pentru a manevra o macara pivotantă acționată electric, cu sarcina maximă de 50 kg,  ( o macara din industrie, care ridică piese pe o masină unealtă)  ar trebui școlarizat un macaragiu, școlarizare care durează 5-6 luni, apoi examinat și autorizat de ISCIR.

Nu pare logic, dar totuși manevranții nominalizați în tabelul 2, au dreptul să manevreze doar macarale manuale, indiferent de sarcină.

Citind cu atenție toată prescripția, întâlnim SECŢIUNEA a 6-a – Condiții privind formarea profesională a macaragiilor:

 Din categoria macaralelor deservite de macaragiu, este exceptată, în afara macaralelor cu acționare manuală și macaralelele cu sarcină până la 1tf inclusiv (fără restricție în funcție de modul de acționare (electric, hidraulic, etc).

Această exceptare, indică faptul că macaralele cu sarcină pînă la o tonă inclusiv, vor fi manevrate de manevrant pentru macarale cu sarcină maxima de 1 tf, instruit și acceptat de către RSVTI.

Faptul că acest manevrant nu este nominalizat în Tabelul cu personalul auxiliar de deservire, îl consider o scăpare în redactarea Prescripției tehnice, care, probabil va fi corectată în ediția viitoare.

Te rog să comentezi sub acest articol, cum interpretezi prescripția tehnică CR8-2009 și cine crezi că trebuie să manevreze macaralele cu sarcina maximă de 1 tf.

Macaragiul sau manevrantul?

Loading

Despre Adrian

RSVTI, RSL-IR, RSL-IMSP, RTS, RADTP, RADTE.
Acest articol a fost publicat în informatii. Salvează legătura permanentă.

17 răspunsuri la Cine manevrează macaralele cu sarcina max. 1tf ?

  1. Dragos spune:

    Foarte interesant, si util in acelasi timp.
    Multumesc mult ca ati dezbatut subiectul. Tineti-o tot asa !!!

    • Dragos spune:

      Parerea mea este urmatoarea: este vorba despre „manevrant pentru mecanisme de ridicat ” (vinciuri/trol;ii/palane/dispozitive de ridicat si tractiune/transpalete) asa cum este precizat si in tabelul cu personal auxiliar . Nu cred ca este o omisiune.

      • Daca ar fi asa, nu mai aparea meseria de manevrant macarale cu actionare manuala si intrau toate la mecanisme. Dar sunt categorii diferite de masini de ridicat. Eu sustin in continuare ca a fost omisa din tabel meseria de manevrant macarale cu sarcina maxima de 1 tf.

  2. Ifrim Dragos spune:

    Buna ziua.
    Eu consider ca manevrantul este cel care manevreaza macarale cu sarcina maxima pana la 1tf si cele actionate manual indiferent de sarcina.

  3. GURZUN AUREL-ALEXANDRU spune:

    Pentru a fi un bun RSVTI ar trebui sa avem si studii juridice (pentru a intelege si interpreta corect legislatiaISCIR).
    Si eu am inteles ca macaralele (poduri rulante, macarale pivotante) cu sarcina max. pana la 1tf sunt deservite de manevranti.
    In cazul in care legislatia ISCIR se va modifica propun ca macaralele de tip E (conform PT CR8 , art.40(2) , avand sarcina max. de pana la5 tf sa fie deservite de manevranti.
    Obsevatie :Tot la PT CR8, la art.10, pct. a, b, c, sunt cumulative in timp ce pct. d ar trebui inclus in pct.c, iar la art 16(2) nu sunt indicate cerintele pentru cei cu stdii superioare tehnice.
    C stima.

    • „(conform PT CR8 , art.40(2) , avand sarcina max. de pana la5 tf sa fie deservite de manevranti”
      Limita de 1 t, este suficienta pentru un manevrant.
      Gandeste-te ca sunt macarale turn cu inaltime de 60-70 m si brat de 50m, cu sarcina maxima de 2,5 tf si comanda prin radio de la sol. ( am eu de inchiriat 😊)
      Sa o lasi pe mana unui manevrant, instruit in 48 de ore, nu e Ok. Mai ales ca in santier pot fi 100 muncitori, stive de materiale, santuri, e.t.c.

  4. Olaru Corneliu spune:

    Pentru a fi explicita legislatia referitoare la ,,cine poate manevra macarale sub 1 to”, consider ca si PT R1-2010 sa includa obligatiile „manevrantilor pentru macarale”.
    Consider ca legislatia nu permite manevrantilor sa exploateze macarale electrice, hidraulice, doar manuale.
    PT CR 8 se refera la modalitatile de instruire a personalului de deservire.

  5. Cornel, si atunci ce facem? Cine sa le manevreze?

  6. Cred ca si in acest caz trebuie sa fim practici…orice dezbatere incepe cu incadrarea data de producatorul utilajului, daca contine cuvantul macara, exista doua optiuni… macaragiu personal deservire sau manevrant pt macarale cu actionare manuala.
    Va rog sa observati ca desi se face o enumerare a tipurilor de manevranti….in programa de instruire nu apar cuvintele macara/stivuitor ci doar de instalatie de ridicat, iar in
    Conf. CR 8 – Instruirea manevranţilor
    Art. 73.
    (2) Personalul de deservire care manevrează instalaţii de ridicat, la care constructiv există posibilitatea montării mai multor tipuri de elemente purtătoare de sarcină ca de exemplu cârlig, furci, platformă, şi care pot lucra în regim permanent/nepermanent de:
    a) macarale sau stivuitoare, trebuie autorizat ca macaragiu respectiv stivuitorist în condiţiile prezentei prescripţii tehnice;
    Deci daca este denumita macara, si are carlig…sau furci, nu se mai incadreaza la instalatii de ridicat cu manevrant (personal auxiliar) nu mai este relevant daca este actionata manual sau atomic si nici ce sarcina are, trebuie personal macaragiu sau stivuitorist.
    In concluzie a face filosofie inseamna a te expune unor riscuri inutile, trebuie intotdeauna aplicata varaianta cu cele mai putine variante de interpretare.

    • Articolul 73 este foarte clar , dar se refera doar la masinile de ridicat multifunctionale.
      Nu acopera situatia unei macarale pivotante, de exemplu, cu sarcina si inaltime mici.
      In concluzie acest articol nu lamureste dilema ridicata de mine.

  7. OLAR NICOLAE spune:

    Buna ziua.
    Cum art. 40 stipuleaza clar faptul ca macaragiul manevreaza macarale > 1 To, din categoria macaralelor deservite de macaragiu, este exceptată, în afara macaralelor cu acționare manuală și macaralelele cu sarcină până la 1tf inclusiv (fără restricție în funcție de modul de acționare (electric, hidraulic, etc) iar categoriile de manevranti sunt de asemenea definite clar, consider si eu ca macaralele cu sarcină pînă la o tonă inclusiv, vor fi manevrate de manevrant pentru macarale cu sarcină maxima de 1 tf, instruit și acceptat de către RSVTI.
    In momentul in care asa cum am mai zis se specifica clar ca MACARAGIUL NU POATE deservi macarale sub 1 to, atunci ramane doar ca manevrantul sa poata manevra aceste instalatii. Nu exista alte categorii de personal! Din discutii avute cu inspectori CNCIR si ISCIR si ei recomanda acest lucru.
    Acest tip de manevrant trebuie definit clat in viitoarele prescriptii tehnice.

  8. Tatiana spune:

    buna ziua!
    multumesc pentru acceptul in comunitate.

  9. DanutMihai spune:

    Buna sera…am si eu o mica problema la serviciu, sunt macaragiu la o institutie de stat si lucrez p o macara de 12,5 tf. Si seful meu ma pune sa lucrez cu macaraua chiar dak nu am viza anuală pusa si in plus trebuie sa schimb si talonul pentru vize.Eu i am spus k nu mai am voie sa lucrez dak nu am viza anuală si el mia spus k unde scrie asta si ce se intampla daca lucrez si fara si unde scrie asta. M-am uitat pe pt cr 8/2009 si nu scrie ce se intampla si as dori sa gasesc ceva unde sa ii aduc la cunostiinta consecințele. Si sa inteleaga cat de importanta e viza anuala si schimbarea talonului. Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.