Ce ne mai pregateste ISCIR?

Cele de mai jos sunt informatii neoficiale.

Se pare ca se pregătește un CR10, care, pana la sfârșitul anului va desființa monopolul CNCIR, atât pentru Autorizarea de punere in funcțiune ,  cat si Verificarile tehnice periodice.

Cum este posibil cand monopolul CNCIR este consfintit prin lege? Legea prevede termenul de MAXIM 3 ani, deci desfiintarea monopolului CNCIR se poate face si inainte de acest termen.

Ce conditii vor trebui sa indeplineasca SRL urile sau SA-urile care vor sa intre pe aceasta piata, nu se stie inca. Posibil conditii de vechime in meserie, posibil va fi necesara Acreditarea la vreun organism de acreditare, poate conditii de capital social minim.

Partea buna pentru detinatorii de instalatii este ca odata aparuta concurenta in domeniu,  va scadea tariful perceput pentru autorizrea si mentinerea in functiune a instalatiilor de sub incidenta ISCIR.

Partea buna pentru firmele ce presteaza in prezent servicii de intretinere, reparatii si expertizari, este aceea ca poate vor avea acces la o piata noua, inaccesibila pana acum.

Partea proasta: Eu nu vad nici o parte proasta, atata timp cat noii intrati pe acasta piata, vor fi cel putin la fel de profesionisti ca specialistii CNCIR. (Atentie, inginerii CNCIR nu sunt inspectori, cum se mai prezinta cateodata. 🙂  )

Inca 0 noutate – neoficiala : Se intentioneaza trimiterea catre IT ISCIR a programelor de expertiza pentru instalatii de capacitate mica+medie. Se intentioneaza mentinerea la ISCIR-ul central doar a programelor pentru instalatii de capacitate mare (~20% din total) Exemplu: macarale peste 20 t, Cazane de abur peste Q=10t/h

Alta noutate – neoficiala- este cea ca se incepe lucrul la modificarea prescriptiei tehnice R1-2010, probabil ca va aparea pana la sfarsitul anului 2012. Oricum, inainte de adoptare va sta pe situl ISCIR pentru a primi propuneri de inbunatatire de la specialistii privati din domeniu.

Te rog spune-ti părerea mai jos despre aceste modificări în pregătire.

Loading

Despre Adrian

RSVTI, RSL-IR, RSL-IMSP, RTS, RADTP, RADTE.
Acest articol a fost publicat în informatii și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ce ne mai pregateste ISCIR?

  1. Cristian spune:

    Draga Adrian, esti f. optimist dar te rog, cand ai timp, sa faci un mic calcul: daca o propunere de PT CR X – 2012, a fost pusa in ,,dezbatere” ( transparenta decizionala ) in data de 17.08.2012, cand rezulta ?, conform legislatiei romanesti, ca am putea afla forma finala a PT sus-mentionate, care ar trebui trimisa spre analiza si eventual avizata ( adica la M. e.c.m.a. si poate chiar organisme ale U.E.) Apropo, acum cand scriu, data este 02.11.2012.
    Multa sanatate si succes in activitatile tale legate de ISCIR ( eu de ex. am avut legaturi cu ISCIR-ul ext. si apoi int. cca 20 ani) si nu numai.
    Cu stima, Cristian

  2. Dragi colegi, cred ca cea mai importanta tema care ar trebui dezbatuta este cea legata de faptul ca nici un utilaj care primeste un raport CNCIR nu este autorizat in limitele legii, pana cand nu primeste un nr. ISCIR. Cum sa-i explici unui agent economic care primeste un Raport de Inspectie, (care stie ca procesul se numeste de autortizare ISCIR), ca acesta nu este final, cand el se termina cu o data scadenta….nu cu continuarea procesului de autorizare. Deci orice utilaj care functioneaza in perioada de la emiterea Raportului de inspectie al CNCIR, pana la primirea unui numar, functioneaza pe raspunderea operatorului RSVTI. Cred ca este cazul sa facem ceva in acest sens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.