Confuzii si competente depășite in activitatea RSVTI.

Electropalan 11Zilele trecute discutam cu cineva din cadrul ISCIR, referitor la efectuarea verificărilor tehnice periodice -VTP, la instalațiile de ridicat.

In timpul discuției ii povestesc cum, o cunoștință, RSVTI-st la o societate din subordinea primăriei, avea de făcut VTP la câteva electropalane de 500 kg. Desi i-am spus ca el, ca RSVTI trebuie sa efectueze aceste VTP-uri, el mi-a răspuns nu are chef si ca sa nu greșească,  o sa cheme CNCIR-ul sa facă ei aceste verificări. Ceea ce a si facut.

Eu am considerat atunci ca electropalanele sunt în regula din punct de vedere ISCIR, odată ce au fost verificate de către CNCIR. Dar, iată ce mi-a spus cunoștința de la ISCIR:

Din punctul nostru de vedere, electropalanele sunt în continuare cu scadenta depășită. In prescripția tehnica R1-2010 si in precizările transmise de ISCIR privind sarcinile RSVTI-stilor, se delimitează clar, cine este abilitat sa efectueze VTP-urile la aceste mașini de ridicat și acesta este RSVTI-stul.

Faptul ca CNCIR a efectuat aceste verificări, înseamna ca și-a depășit atribuțiile, ei nefiind autorizați sa efectueze VTP-uri ce intra în competenta RSVTI-stilor. Astfel Procesul verbal incheiat cu aceasta ocazie nu are nici o valoare.

Dupa aceasta discuție, am întrebat un prieten din cadrul CNCIR, dacă au des solicitări de a efectua VTP -uri la mașini de ridicat, ce în mod normal intra în competenta RSVTI-stilor.

Mi-a răspuns ca sunt încă astfel de solicitări, mai ales în domeniul platformelor ridicătoare și al nacelelor, deoarece mai sunt destui RSVTI-sti, care nu știu exact ce au voie sa facă și ce nu.

Am mai aflat ca CNCIR nu refuza astfel de verificări, solicitate în scris de către deținătorii de instalații,  probabil din dorința de realizare a planului lunar.

Pentru a evita astfel de confuzii, în softul Expert RSVTI, am implementat o funcție logica, RSVTI 5astfel ca odată introdusa în program o instalație, programul nu va permite ca AF -ul și VTP-ul sa fie efectuate de către RSVTI, dacă este de competenta CNCIR și invers, RSVTI-stul nu va putea solicita CNCIR-ului sa verifice o instalație de care trebuie sa se ocupe singur.

Scrie mai jos, la comentarii,  dacă ai auzit de cazuri de VTP efectuate de CNCIR in loc ca acestea sa fie făcute de RSVTI.

Tu ști exact ce ai voie sa faci si ce nu, in activitatea ta zilnica?

 

 

Loading

Despre Adrian

RSVTI, RSL-IR, RSL-IMSP, RTS, RADTP, RADTE.
Acest articol a fost publicat în informatii și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

52 de răspunsuri la Confuzii si competente depășite in activitatea RSVTI.

  1. Costi spune:

    Se pare ca aici este mai mult decat o simpla confuzie si cred ca arata destul de clar ca modul in care se asigura functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor de ridicat are inca nevoie de multe imbunatatiri.

    In primul rand, RSTVI-stul primariei ar fi trebuit sa dea dovada de mai multa responsabilitate si sa verifice acele instalatii pentru ca asta este datoria lui, sa verifice instalatii de ridicat si personalul aferent acestora. Nu poti sa refuzi sa-ti faci datoria pentru ca „nu ai chef” sau nu esti sigur daca o poti face intr-o maniera acceptabila.

    Cat despre cunostinta de la ISCIR, parerea mea este ca ar fi trebuit sa dea dovada de mai multa flexibilitate pentru ca acele electropalane au fost totusi verificate de o persoana competenta care este asigurata de un organism de inspectie recunoscut pe plan national(CNCIR) si se poate spune ca acele electropalane sunt sigure in functionare, aspect care este in totala conformitate cu obiectivul Nr.1 al ISCIR: siguranta in functionare a instalatiilor si accesoriilor de ridicat.

    Cat despre CNCIR si aceste inspectii care nu ar trebui facute de ei: mai devreme sau mai tarziu ei vor deveni o societate privata, aflata in concurenta cu alte organisme de inspectie, inclusiv cu societatile de RSVTI asa ca nu au facut altceva decat sa raspunda in mod favorabil unei oportunitati care le-a fost pusa pe tava de catre un RSVTI-st care din anumite motive nu a dorit sa faca el insusi acele inspectii. Orice RSVTI sau firma de RSVTI ar fi facut acelasi lucru.

    In incheiere, ma intreb daca acel RSVTI detine instructiuni de lucru specifice despre modul cum ar trebui inspectate instalatiile de ridicat pentru ca, din cate imi aduc aminte, cursurile de autorizare RSVTI nu acopera chestiile astea iar incercarile alea statice si dinamice, cu sau fara sarcina care sunt mentionate in PT nu vor spune niciodata mare lucru despre instalatiile de ridicat care sunt deja in functionare.

    • Costi, ai dreptate referitor la RSVTI-st si la cum is face treaba acesta.
      Referitor la flexibilitatea angajatului ISCIR, acesta si-a spus opinia doar in discutia noastra, nu in cadrul vreunui control.
      Cum stim toti totul e bine pana nu se intampla ceva nedorit. In caz de ancheta se va lua litera legii, iar in acest caz nu mai exista dubii: CNCIR nu avea de ce sa faca aceasta verificare, prevazuta sa fie facuta de RSVTI.

  2. cristea spune:

    Draga Costi cam bati campii. In PT se spune clar cine si ce instalatii se verifica. N-ai vrea sa cheme si TUV sa verifice, ca de, este un super CNCIR?

    • Costi spune:

      Draga Cristea, ma tem ca m-ai inteles gresit, departe de mine gandul sa contest ce scrie in prescriptii, pana la urma sunt reglementari tehnice ale legii si ne place sau nu, trebuie sa le respectam dar nu cred ca este in interesul nimanui sa descurajam pe cei care discuta punctele slabe ale unui sistem in scopul imbunatatirii lui. Iti sugerez sa recitesti primul paragraf din postul meu original in care ma refer mai degraba la sistem in ansamblul lui decat la operatorul RSVTI sau inspectorul ISCIR.
      In plus, am avut motivele mele sa scriu ceea ce am scris in primul post pentru ca stiu la un mod destul de detaliat ce s-a avut in vedere atunci cand s-au refacut prescriptiile si ce-a iesit pana la urma dar asta este o alta discutie care nu isi are rostul aici.

      In incheiere, probabil ca ai avut dreptate cand m-ai catalogat ca unul care „bate campii” deoarece am crezut ca pe un blog ma pot exprima in mod deschis despre cum ar fi trebuit sa se rezolve problema cu electropalanele daca am fi avut parte de un pachet legislativ performant dar se pare ca m-am cam inselat. Pana la urma, cine isi doreste informatii abstracte de genul „ce zice in prescriptie despre electropalane?”, ii recomand cea mai buna sursa: ISCIR si prescriptiile specifice.

      • Acesta e si rolul blogului: sa putem discuta deschis despre diverse subiecte legate de activitatea noastra. Orice parere trebuie respectata, chiar daca nu suntem de acord cu ea.

  3. Popa L spune:

    Buna ziua !
    La ultimul curs de RSVTI ce l-am facut in aprilie 2011, ptr prelungirea autorizatiei de RSVTI lectorii de la curs, care probabil erau angajati la CNCIR acum, ne-au informat ca apare un nou ordin (ord 130/2011) care ne va lua dreptul sa verificam instalatiile ce erau prevazute in PT R1. S-au facut ff multe astfel de AF la instalatii noi care sunt de competenta RSVTI pe investitii . Oricum s-au micsorat f mult competentele Responsabilului ISCIR din 2003 prin aparitia primelor PT aliniate la legislatia europeana si mai mult dupa PT din 2010.

  4. Personal, nu cred ca este vorba, in majoritatea cazurilor, de confuzii sau competente depasite, cat de presiunile efectuate de catre „inspectorii CNCIR”: citat „nu este valabila verificarea tehnica periodica, daca nu este efectuata de CNCIR”- referitor la platforma autoridicatoare de 500 kg; „daca semnati comanda pentru verificari tehnice in utilizare (expertize tehnice) cu CNCIR, aveti scadenta urmatoarei verificari un an, daca nu – doar 6 luni” – valabil la orice IR etc.
    Mentionez faptul ca nu bat campii si am vechime in montarea, intretinerea, proiectarea instalatiilor de ridicat 19 ani, efectuez serviciul de operator RSVTI, ca si firma autorizata din 2006, iar ca portofoliu pe acest tip de serviciu un numar destul de mare de firme, peste 90 (pe langa alte servicii de intretinere, revizii, expertize tehnice, laborator autorizat etc, RVTA-cu vechime de 15 ani- la peste 800 de ascensoare etc).

    • Am auzit si eu de cazuri de presiuni facute de cei de la CNCIR. Au planuri lunare mari si fac tot ce cred ei de cuvinta sa maximizeze incasarile. Inclusiv prin metode mai putin ortodoxe.

  5. sinko zoltan spune:

    buna seara. va rog sa-mi spuneti ,sa enumerati instalatiile la care un rsvti poate sa efectueze verificarile tehnice periodice. Lucrez ca rsvti ,am participat la multe verificari tehnice periodice la multe instalatii cu firme particulare si cu inspectori cncir dar sincer sa fiu de forte multe ori am cerut ajutor in privinta vtp de rsvti niciodata nu am primit un raspuns satisfacator . va multumesc cu tot respectul sinko zoltan

  6. Ionel Nicolae spune:

    Salut Adrian,

    Noi, RSVTI-stii ne-am mai spus parerea si la tema cu platformele autoridicatoare ,tot o instalatie cu Sarcina nominala pina la 1 tona, conform PT R1-2010, care ne da dreptul de a efectua VTU sau VTP.
    Am atasat un extras din Monitorul Oficial nr.485/08.07.2011 pentru a arata ca la Art.II,alineatul (4), trebuie sa asteptam sa treaca 3 ani (din august 2011) pina va aparea o Prescriptie Tehnica ce va reglementa acest domeniu – intre timp au fost emise diverse comunicate de catre ISCIR pe aceasta problema.Dar, pina nu apar prin Monitorul Oficial,cum remarca un confrate, sunt aplicabile? In afara de CNCIR si RSVTI, cine mai are dreptul de a efectua VTU sau VTP?
    Pina atunci, avem parte de confuzii si interpretari.
    Cu stima ,
    Ionel

    MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 485/8.VII.2011
    NOTĂ:
    Reproducem mai jos prevederile art. II din Ordonanța Guvernului nr. 22/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 64/2008 privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor
    consumatoare de combustibil, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 93/2011, care nu sunt încorporate în forma republicată a Legii nr. 64/2008 și care se aplică, în continuare, ca dispoziții proprii ale actului modificator:
    „Art. II. — (1) Până la autorizarea persoanelor fizice și juridice prevăzute la art. 9 alin. (2) din Legea nr. 64/2008, cu modificările și completările ulterioare, verificările tehnice în vederea autorizării funcționării și verificările tehnice în utilizare la
    instalațiile și echipamentele prevăzute în anexa nr. 2 la această lege se efectuează de către Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune — S.A., denumită în continuare CNCIR, societate comercială pe acțiuni, de interes strategic național, cu acționar unic statul român, care funcționează sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, înființată ca urmare a reorganizării prin divizare a Inspecției de Stat pentru
    Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, denumită în continuare ISCIR.
    (1.1) CNCIR nu își poate schimba structura acționariatului până la împlinirea termenului prevăzut la alin. (4).
    (1.2) Tarifele percepute pentru activitățile cu caracter specific prestate de CNCIR se propun de către Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, se avizează de către Ministerul Finanțelor Publice și se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
    (2) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Guvernul va aproba prin hotărâre*) înființarea, organizarea și funcționarea CNCIR, precum și modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea și funcționarea Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, cu modificările și completările ulterioare.
    (3) Până la data înființării CNCIR verificările tehnice în vederea autorizării funcționării și verificările tehnice în utilizare prevăzute la art. 9 alin. (2) din Legea nr. 64/2008, cu modificările și completările ulterioare, se realizează de către ISCIR.
    (4) Prescripția tehnică pentru stabilirea condițiilor și cerințelor tehnice de autorizare a persoanelor fizice și a persoanelor juridice ce efectuează verificări tehnice în vederea autorizării funcționării și verificării tehnice în utilizare la instalațiile și
    echipamentele prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 64/2008, cu modificările și completările ulterioare, se aprobă prin ordin al ministrului economiei, comerțului și mediului de afaceri, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a legii**) de
    aprobare a prezentei ordonanțe.
    (5) În termen de 60 de zile de la data publicării ordinului prevăzut la alin. (4), CNCIR trebuie să îndeplinească condițiile și cerințele tehnice prevăzute în prescripția tehnică și să obțină autorizarea conform prevederilor prezentei ordonanțe.”
    *) A se vedea Hotărârea Guvernului nr. 1.139/2010 privind înființarea, organizarea și funcționarea Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor,Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune — S.A., precum și modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea și funcționarea Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 779 din 22 noiembrie 2010.
    **) Legea nr. 93/2011 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 22/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 64/2008 privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil a fost publicată în Monitorul Oficial al României,
    Partea I, nr. 404 din 9 iunie 2011

    • Cocos Ion spune:

      Trebuia sa apara prescriptia CR2 – 2012 ( AUTORIZAREA PERSOANELOR FIZICE ŞI JURIDICE CARE EFECTUEAZĂ VERIFICĂRI TEHNICE ÎN VEDEREA AUTORIZĂRII FUNCŢIONĂRII ŞI VERIFICĂRI TEHNICE ÎN
      UTILIZARE LA INSTALAŢII/ECHIPAMENTE ), dar se mai intarzie. Atata timp cat la conducerea CNCIR este fratele lui Augustin Zegrean de la Curtea Constitutionala, prescriptia va mai sta prin sertare. Odata intrata in vigoare CNCIR-ul o va lua de la zero, la fel ca si celelalte firme care vor sa faca verificari. Vor trebui sa se autorizeze pe ce domeniu / domenii vor. IR + IP sau doar IR sau IP.

  7. radu spune:

    buna ziua.
    In lumina problemelor discutate la subiectul si problema de mai sus, stau si ma intreb: daca un RSTVI vrea sa opreasca un palan de 1 tona din functionare si sa-l treaca in conservare, mai trebuie sa transmit aceasta si CNCIR-ului sau nu?

    • Cocos Ion spune:

      Daca am plasat pe grinda deplasabila, intra in categoria pod rulant monogrinda, trebuie trimisa adresa la CNCIR, privind oprirea din functiune si trecerea in conservare, incheiat proces verbal de oprire si atasat la cartea instalatiei. Eu trimit si adresa de oprire impreuna cu PV la IT ISCIR. Daca e la punct fix se incheie PV de oprire si este atasat la cartea instalatiei.

  8. GOLODNIUC DUMITRU spune:

    Așteptăm cu interes prevederi legale (CR2 / 2012), eventual, pînă atunci, ceva Precizări sau Ordine ale I. S . S. ISCIR care să protejeze activitatea RSVTI de vicii….

  9. GOLODNIUC DUMITRU spune:

    Așteptăm cu interes prevederi legale (CR2 / 2012), eventual, pînă atunci, ceva Precizări sau Ordine ale I. S . S. ISCIR care să protejeze activitatea RSVTI de vicii….

  10. afodorcei ioan spune:

    Buna ziua,
    Cand credeti ca terminati programul cu softul Expert RSVTI ce va contine si ce pret va avea. Multumesc.

    • Vineri seara am urmatoarea intalnire cu echipa de softisti. Cu perioada de testare, nu cred ca il mai lansam in decembrie, mai degraba inspre sfarsitul lunii ianuarie.
      Despre pret, inca nu am definitivat plitica de preturi pentru cele trei variante de program.
      Incepand cu saptamana urmatoare voi posta articole cu continutul programului si modul de utilizare.

  11. Orac Hristea spune:

    Salut Adrian, te felicit pentru initiativa, astept lansarea programului cu softul Expert RSVTI si sper ca prin acest prim si mic pas sa ne facem mai vizibili pe campul ,,bataliei neproductive”care nu se mai termina.
    19.XII.2013

  12. Dragos spune:

    O alta confuzie, care nu cred ca se afla doar în curtea mea, și anume, dacă un utilaj cu mai multe funcții, și anume un telehandler, care are doar comada doar de la sol, necesita autorizare și pentru personalul din platforma ? Sau e suficienta aptitudinea pentru lucrul la înălțime pentru cei care se afla în nacela ? (ei nu au acces la comenzi)
    O alta întrebare : Dacă manevrantul platformei ridicătoare este autorizat ca macaragiu, este suficienta aceasta autorizație sa opereze și acest telehandler conștienți fiind de faptul ca macaraua este mai complexa ?
    Pun aceasta întrebare chiar și în cazul unui stivuitorist , căci telehandler-ul are și aceasta funcție de stivuitor.
    Va mulțumesc !
    P.S. Am o rugăminte mare la voi dacă ma puteți ajuta cu un format/model raport de inspecție pentru admiterea funcționarii unei platforme ridicătoare.

    • Dragos, nu este nici o confuzie.
      Ai scris bine. Doar deserventul platformei trebuie sa fie acceptat de RSVTI si sa aiba instruirea , examenul+adeverinta de manevrant, iar celelalte persoane din nacela , instruiti si apti pentru lucrul la inaltime.
      In aczul multifunctionalelor, personalul trebuie autorizat pentru fiecare functie separat.
      Pentru macara si stivuitor, sa aiba carnete, iar pentru platforma, adeverinta de manevrant. Nu este suficient sa fie doar macaragiu, chiar daca meseria este mai complexa.
      Formularul de admitere a functionarii, este Procesul Verbal intocmit de RSVTI, din Anexa 4 din PT R1-2010.

  13. Dragos spune:

    Multumesc mult !

  14. Razvan Gheorghiu spune:

    Buna ziua! Societatatea pe care o detin doreste sa construiasca o tiroliana ! Fiind o structura ptr agrement se supune pt R19/2002(2003) si mai specific SR EN 15567:1/2008 Structuri pentru sport şi activităţi recreaţionale. Trasee cu
    cabluri la înălţime. Personal detin o calificare ca instructor de alpinism si escalada eliberata de ministerul educatiei cercetarii tineretului si sportului. Tiroliana fiind parte integranta din alpinism si escalada pot eu sa montez ,repar , sa fac revizie si intretinere la aceasta tiroliana in asa fel incat sa fiu in regula la ISCIR in momentul in care vine sa inspecteze instalatia in vedere emiterii autorizatiei ISCIR?Din cate am citit pe siteul ISCIR societatea trebuie autorizata conform PT CR4/2009 pentru efectuarea de lucrari la Echipamentele şi instalaţiile montate şi utilizate în cadrul parcurilor de distracţii şi spaţiilor de joacă- reglementate de PT R19/2002.
    Anexa nr 1 a PT CR4/2009 specifica faptul ca ptr instalatii de agrement nu este nevoie de personal tehnic de specialitate nominalizat gen(rtsvi,rsl,rts….etc)
    Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii in vederea autorizarii societatii practic de unde trebuie sa incep!Ideea de baza este cum iau avizul ISCIR! Tiroliana este proiectata de proiectant autorizat ,arhitect supraveghetor de proiect .
    Multumesc anticipat!
    Cu respect ,
    Razvan Gheorghiu!

  15. Razvan, inteleg ca societatea ta va construi Tiroliana.
    In acest caz, societatea, ca producator, nu este necesar sa fie autorizata de ISCIR. Doar daca montezi instalatii construite de alta societate.
    Ai nevoie de proiectul de montaj, cartea instalatiei, documentatia de montaj, declaratie de conformitate a instalatiei, proces verbal de probe de casa si incercari.
    Este obligatoriu Rsvti.
    Nu stiu daca tiroliana se incadreaza la sporturi extreme sau nu, dar daca se incadreaza ai nevoie si de coordonator de securitate, numit prin decizie. Poti fi chiar tu, daca ai calificarea necesara.
    Instalatia se autorizeaza de catre CNCIR.
    Daca este nevoie si de o persoana care deserveste Tiroliana, acesta se numeste manevrant si va fi instruit si autorizat de catre RSVTI

    • Razvan Gheorghiu spune:

      Multumesc pentru raspunsul prompt si la obiect! Am sa contactez ISCIR sa aflu daca se incadreaza la sporturi extreme ! Instalatia are nevoie de manevranti si RSVTI dupa cum a-ti precizat mai sus! Exista o anumita confuzie vis a vis de faptul ca eu ca instructor de alpinism si escalada am dreptul sa fac orice tiroliana doresc si oriunde drept care mi-a fost conferit de un minister prin emiterea unei diplome ,si pot da pe aceasta tiroliana pe oricine atata timp cat exista acordul persoanei respective si respect tehnicile de montaj ,ancorare ,franare in acelasi timp cu folosirea de echipamente(corzi,cabluri,carabine,hamuri,lonje certificate CE si in conformitate cu UIAA(Federatia international de alpinism si escalada).
      Multumesc mult inca odata !

    • Nagy Levente spune:

      Bună ziua, am găsit acest forum și acest subiect la care și eu am niste nelămuriri.

      Firma noastră construiește parcuri de aventură, elemente de cățărat la înălțime și tiroliene.
      1. societatea trebuie autorizata conform PT CR4/2009 pentru efectuarea de lucrari la Echipamentele şi instalaţiile montate şi utilizate în cadrul parcurilor de distracţii şi spaţiilor de joacă- reglementate de PT R19/2002?
      2.Am specializarea de RSVTI fiindcă avem la firmă stivuitoare, pot să instruiesc eu Manevranții la tiroline ? și la elemente de cățărat? Pot să instruies eu pe supraveghetorii in parc?
      3, cei de la ISCIR SIBIU mi-au zis să măduc la CNCIR prima dată pentru verificări. O să fiu autorizat de CNCIR sau de ISCIR?
      4. vă rog să ă ajutați cu idei și legi de parcurs. Multumesc

      • Adrian spune:

        Buna ziua,
        Nu stiu ce sfat sa va dau referitor la acest domeniu, deoarece nu m-am intalnit cu aceste probleme.
        Ce e cert este ca CNCIR poate autoriza doar instalatiile, daca este nevoie, dar ISCIR, este institutia care autorizeaza societatea si personalul se specialitate (RSL, RSVTI)

  16. Amelia Ghibu spune:

    Bună ziua,
    Am şi eu cîteva nelămuriri şi sper să găsesc înţelegere şi un eventual răspuns la dumneavoastră. Eu lucrez mai mult pe partea de proiectare şi verificare documentaţii în domeniul GPL auto, dar am şi cîteva staţii unde sînt RSVTI din partea utilizatorului. Pînă acum, lucrurile au fost clare şi simple, eu avînd grijă de operatorii din staţii şi să fie toate actele la zi. Începînd cu anul acesta, doream să devin şi persoană juridică RSVTI, aşadar am recitit ordinul 130/2011, cu modificările din Ordinul 225/2013 şi tot căutînd sistemul de management al calităţii, am ajuns pe site-ul dumneavoastră unde am găsit modelul de procedură de lucru, pentru care vă mulţumesc din suflet.
    Ce nelămuriri am, referitor la acel ordin 225:
    1. Nu am găsit nimic modificat sau în plus legat de prescripţia PT C8, cea pe care o utilizez şi la proiectare şi în calitate de RSVTI şi, cu toate că acest lucru ar trebui să mă bucure, mă lasă cu întrebarea, eu în cazul verificărilor tehnice cum procedez? Revizii interne nu se pot face la skid-uri, clar rămîn valabile reviziile externe (cu pulberi şi ultrasunete) executate de firme autorizate în acest sens. Dar încercările de presiune? Se fac doar de CNCIR?
    2. Ce se întîmplă cu PT C12, mai e valabilă prescripţia din 2003? Nu mai găsesc nimic nou legat de cisterne şi recipiente containere pentru GPL.
    3. Ca o concluzie la cele scrise mai sus, un RSVTI (persoană juridică) care are sub supraveghere skid-uri, cisterne şi rezervoare mari (200 mc) de GPL, poate executa vreun tip de verificare? Şi dacă da, ce dotare tehnică ar trebui să aibă societatea pentru a fi în conformitate cu normativele în vigoare?
    Mi-aş dori să am lucrurile clare în minte, înainte de a mă avînta să investesc timp, oameni şi bani în această specializare.

    Vă mulţumesc sincer pentru timpul acordat.
    Amelia Ghibu

  17. FlorinV. spune:

    Am in responsabilitate ca si RSVTI – un mecanism de ridicare -macara cu stalp fixat pe sol (sarcina max 80kg.).este emisa carte ISCIR ( fara B)-reautorizarea fiind in sarcina mea. Pentru reparatii la partea mecanica am contract cu firma autorizata .
    Intrebare : serviciul de mentenanta ( pentru partea electronica-display-setari ) trebuie acoperit de firma cu autorizare ISCIR ??

    Multumesc anticipat
    Cele bune
    Fl. V

    • In mod normal, toate interventiile la o instalatie trebuie sa fie efectuate de o societate autorizata, indiferent daca sunt de natura mecanica sau electrica sau electronica.

  18. Liviu spune:

    Buna dimineata ,
    In baza a ce (hotarare , ordin ) un RSVTI poate autoriza o platforma autoridicatoare ( nacela ) Snorkel cu Q=200kg.

  19. Liviu spune:

    In afara de acel comunicat dat de Insp. sef al ISCIR mai exista si altceva ?

  20. Adrian spune:

    Buna ziua,
    Nici pe mine ca RSVTI nu ma lamureste prescriptia R1 /2010.
    Concret, am doua grinzi monorai intro hala, pe care sunt montate doua palane manuale de 5 to fiecare cu carucior actionate cu lant. Bineanteles ca sunt supradimensionate dar instalatia trebuie autorizata.
    Din prescriptie ar rezulta ca Admiterea functionarii se face de catre RSVTI conf. art.12 alin.2 lit.a), dar tot depind de ISCIR pentru conditia de la art. 8 alin. 4 lit. b unde se specifica: memoriul tehnic trebuie sa fie inaintat la ISCIR in vederea inceperii lucrarilor de montare.
    Problema este ca lucrarile au fost executate, firma care le-a montat a plecat si eu am ramas ca RSVTI ca rezolv problema de autorizare.
    Ce ma sfatuiti sa fac ? Intra in competenta mea Admiterea functionarii? Trebuie sa mai apelez la ISCIR – este obligatoriu?
    Adrian

    • Adrian, Nu mai trebuie sa treci pe la ISCIR, pentru avizarea Proiectului preliminar de montaj.
      RSVTI-stul este cel care intocmeste Procesul Verbal de acceptare a proiectului preliminar de montaj.
      Tot tu vei face si PV de AF, dar ai grija sa ai toate documentele necesare:
      Proiect de montaj avizat de RADTP, PV de probe de casa, Declaratie de Conformitate a lucrarilor de montare, Cartea palanelor cu Declaratie de conformitate.
      sper ca nu am scapat, ceva, in graba. Ideea e ca nu mai trebuie sa treci pe la ISCIR si nici la CNCIR.

  21. Adrian spune:

    Domnule Adrian,
    Multumesc foarte mult. Documentele mentionate exista.
    Cu stima,
    Adrian

  22. Mioara spune:

    Am doua recipiente (boiler pe orizontala), unul de abur si unul de apa calda ( cu cate o serpentina). Acum serpentina necesita inlocuire, cine face procesul verbal ? Trebuie chemat ISCIR la terminare ….sunt f vechi nu am carte tehnica, nici detalii de constructie. Volumul este de 3.5 mc pres intre 1.5-3.5 .

  23. Emil spune:

    Buna ziua si multumesc pentru primire in comunitate.
    Sunt RSVTI la o societate si recent am solicitat unei societati autorizate sa-mi faca un raport de verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic pentru o macara portic cu brat mobil de 20t. Dupa primirea raportului sunt evidentiate toate remedierile care trebuiesc facute, ok. Dar la calculul duratei de viata remanenta estimata a iesit 2,7 ani si la concluzii, ca macaraua mai poate lucre 1 an cu respectarea reviziilor, reparatiilor, etc.
    Sa inteleg ca daca o repar dupa un an de zile trebuie sa solicit o alta expertiza si dupa 2,7 ani o casez si o tai? Sau calculul facut acum mai lasa loc si de un alt calcul pentru prelungirea duratei de viata remanenta dupa trecerea celor 2,7 ani?
    Multumesc,

    • Buna venit, Emil,
      Eu zic ca e o neconcordanta intre cele doua cifre. Daca macaraua a primit 2,7 ani durata de viata, tot 2,7 ani trebuia scris si la concluzii.
      Suna la firma care a facut expertiza si vezi ce parere au. Daca ei zic ca nu e gresala, cu justifica diferenta.
      Dupa cei 2,7 ani, se mai poate face o expertiza si in urma acesteia sa se dispuna inca o prelungire a duratei de viata.

  24. Emil spune:

    Multumesc pt sfat. Am vorbit cu cel care a facut expertiza si nu a putut sa-mi dea un raspuns clar de ce ma pune sa fac o alta expertiza la jumatatea duratei de viata pe care mi-a dato acum. Sunt in tratative inca…
    Toate bune,

  25. PATRUT RAUL spune:

    Buna ziua,
    Cum se procedeaza in cazul opririi definitive din functionare a unui motostivuitor ?
    Ce acte trebuie intocmite ?

    Va multumesc.
    Raul Patrut

  26. Informatia o gasesti in prescriptia PT R1-2010, cap.X, pag 43.
    RSVTI intocmeste un PV de scoatere din functiune prin casare. PV va fi semnat de conducerea societatii si se atasaza la cartea stivuitorului, care se arhiveaza.
    In termen de max. 15 zile, detinatorul anunta ISCIR IT printr-o adresa , despre scoaterea din uz prin casare a stivuitorului.

  27. Sandu spune:

    Care ar fi beneficiile incetarii monopolului CNCIR-ului? dar dezavantaje ar fi? probleme…

    • Beneficii ar fi scaderea preturilor, un lucru bun pentru detinatorii de instalatii. Alt lucru bun ar fi ca o parte din banii din piata pot merge catre niste firme private. In general concurenta poate fi un lucru bun, dar nu chiar in toate cazurile.
      Rau ar fi, pentru bugetul statului ca se diminueaza o sursa de venit. Alt lucru rau ar putea fi faptul ca in goana dupa clienti si preturi mici, sa se faca rabat de la calitatea AF-urilor si a VTP-urilor.

  28. lupsa laurentiu spune:

    Buna ziua<
    un carucior stivuitor tip EJE 116 JUNGHEINRICH,capacitate nominala Q=1600,propulsie electrica,din 2007 se poate autoriza AF de catre RSVTI-st?conform R1/2010.
    va multumesc.

  29. Garleanu Dan spune:

    Buna ziua. Doresc sa construiesc un panou de escaladă in aer liber. Ma intereseaza daca am dreptul sa il construim noi ca si ong, schite, proiecte autorizații In cadrul organizației sunt membri atestați in alpinism utilitar, salvamont, instructor de alpinism si escalada. Va multumesc!

    • PArerea mea este ca poate ONG -ul sa construiasca acest panou, (daca nu sunt implicate structuri metalice sudate) cu intocmirea unui dosar de intretinere si exploatare si eliberarea unei Declaratii de Conformitate.
      Dar, ca sa fiti siguri, trimiteti o intrebare in scris, pe adresa ISCIR. gasiti date de contact, pe http://www.iscir.ro

  30. Lucian Petrescu spune:

    Buna ziua,
    Am detinut 3 ani o Trambulina cu corzi elastice (bungee trambulina). Cand mi-am inceput activitatea am incercat sa obtin inspectia tehnica periodica de la ISCIR. Atat de la Oradea cat si de la Timisoara am primit raspunsul ca nu este necesara (sau de competenta ISCIR) inspectia tehnica periodica, intrucat desi se foloseste un troliu pentru intinderea corzilor elastice saritorul isi foloseste forta proprie pentru a sari…
    Am cumparat o Bungee trambulina noua din Germania. Are TUV GS, din pacate expirat din 2013. As dori sa ma sfatuiti ce sa fac, este necesara o inspectie tehinca anuala? si daca da cum sa gasesc o autoritate desemnata pentru a-mi efectua aceasta inspectie anuala
    Va multumesc

    • Adrian spune:

      Buna ziua,
      Intr-adevar, aceasta instalatie nu intra sub incidenta ISCIR.
      Nu stiu sa te sfatuiesc la ce autoritate trebuie sa apelezi, dat te sfatuiesc sa iei legatura cu administratorii parcurilor de distractie ce detin tiroliene, si alte asemenea instalatii. Vezi ei cum procedeaza.

  31. paul spune:

    Buna ziua,
    Am doua electropalane de 500 kg unul constructie pivotanta si unul constructie pe sina .
    In situatia in care doresc sa le autorizez am nevoie de proiect? ( am preluat hala cu cele doua electropalane si nu am nici o documentatie)

Comentariile sunt închise.