Meseria de RSVTI – o meserie ingrata ?

Pe undeva există  o similitudine între operatorul RSVTI şi liderul de sindicat. La o primă vedere sunt activitati total diferite, fara nimic in comun. Supravegherea ISCIR a instalatiilor nu are nimic de a face cu negocierile de salarii, cu organizarea de proteste, etc. Şi totuși…

Ce au în comun cele două activitaţi?

Este vorba de poziţia delicată, atat a RSVTI-stului cât și a liderului de sindicat, faţă de conducerea societaţii. Amandoi sunt buni în ochii patronului, cât timp nu vin cu solicitări incomode. Incomode, adică care necesită bani sau bani. (nu nu am gresit 🙂  )

Patronul adoptă atitudinea ursului din pădure– Daca mă lasi în pace, poţi fi liniştit: Sunt cu ochii pe tine, dar nu te atac! 

– OK, dar nu te pot lăsa în pace! (deşi aş vrea 🙂 )

– Instalațiile noastre au durata de viață depășită și este obligatorie o expertiză (conform PT ISCIR si HG2139/2004. ) 

Nu avem bani de expertiză. Abia avem de salarii. Adu-mi aminte la toamna…

Dacă nu ai trecut prin astfel de dialog, ești probabil unul din cei 10%  RSVTI-ști fericiți. Tu soliciți banii, patronul îi pune la dispoziție, … toată lumea fericită. Dar dacă faci parte din ceilalți 90%? În HG2139 si PTR1-2010 au uitat să adauge la obligativitatea efectuării expertizei, sintagma  „doar dacă sunt bani in conturi”. Şi atunci?  

Ce este de facut? Sfatul meu:

Întocmește o adresă, prin care să informezi pe conducătorul societății, (Atenție, poate fi o persoană diferită de patronul – acționar) despre obligativitatea efectuării expertizei, în vederea stabilirii duratei de viață remanente. Obligatoriu să ai un numar de înregistrare a adresei sau o confirmare de fax.

De ce sa nu dormi linistit? 

Odată înștiințarea trimisă, poate se uita șeful urât la ea, (sau la tine) dar va sfârși sau prin a aloca fonduri, sau o va arunca printr-un dosar. Înca nu se dau amenzi pentru funcționarea instalațiilor cu durata de viată depășita, dar în cazul nedorit al unui accident, unul din primii răspunzători vei fi tu.

Nu scoate castanele din foc, cu mana ta!

 

 

Tu esti un angajat. Pentru munca prestată, primești un salariu. De ce sa îți riști libertatea şi fericirea? Pentru ca patronul să cheltuie mai puţin? In plus, esti răspunzător de viaţa colegilor ce lucrează cu instalaţiile. De ce sa le-o pui în pericol? Treci peste frica de a înregistra instiinţarea către șef și acționează, sa poți fi cu conștiința împăcată.

Dacă doreşti, in secţiunea Formulare, poţi descărca gratuit un model de înştiintare.

Nu sta degeaba, ca degeaba stai.

––––––––––––––––––-

Lasă-mi, te rog, un comentariu sub acest post.

Loading

Despre Adrian

RSVTI, RSL-IR, RSL-IMSP, RTS, RADTP, RADTE.
Acest articol a fost publicat în informatii și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

16 răspunsuri la Meseria de RSVTI – o meserie ingrata ?

  1. Simon Eszter M spune:

    Buna ziua! am cerut la17 ian. 2012 prelungirea Autorizatiei ISCIR si inca nu am primit nici un raspuns!!!!
    Eszter .

    • Adrian spune:

      In mod normal trebuia sa aveti un raspuns in maxim 30 de zile de la depunerea dosarului, indiferent daca vi se comunica ca s-a aprobat emiterea autorizatiei, caz in care vi se emitea factura, sau ca dosarul nu este complet si vi se cerea completarea acestuia. Avand in vedere ca intre birourile ISCIR circulatia documentelor este urmarita prin calculator, va sfatuiesc sa va interesati unde s-a inpotmolit dosarul Dvs. Daca aveti numarul de inregistrare al dosarului (sau numarul de iesire de la firma Dvs.), puteti solicita telefonic la ISCIR IT de care apartineti, sa va lamureasca ce s-a intamplat cu dosarul Dvs. Daca nu aveti numarul de inregistrare, incercati telefonic dupa numele Dvs sau denumirea firmei daca RSVTI este persoana juridica. Daca nu reusiti telefonic, va trebui sa faceti un drum la ISCIR IT, sa va interesati personal.

  2. Florin spune:

    Sunt inginer in instalatii si doresc sa pot sa fac PIF la centrale si verificari la centralele de apartament ,etc. . si recunosc ca am citit de mai multe ori legislatia ISCIR ,si nu am prea inteles de care autorizatie imi trebuie ,RSVTI sau care 🙂 . Oricum din ce am inteles eu ,recunosc mai greu Operatorul RSVTI le cuprinde pe toate sau ma insel eu

    • Adrian spune:

      Salut, Florine
      Pentru inceput citeste doar Prescriptia tehnica A1-2010, acolo vei vedea ca doar societatile comerciale sunt autorizate de ISCIR pentru monare-instalare-verificari la centrale termice, deci nu poti face acest lucru ca persoana fizica. Ai doua variante: cauti sa lucrezi la o firma autorizata deja sau infiintezi un SRL cu obiectul acesta de activitate. Ca inginer in instalatii, pentru PIF va trebui sa urmezi cursul de RSL – pe domeniul IMSP. Pentru verificari periodice trebuie urmat cursul si luata autorizatia de RVT.
      Eu zic sa citesti atent A1-2010 si daca mai ai nelamuriri revino cu intrebari.
      Adrian

      • Claudiu spune:

        Salut. Ce e ciudat. În cerințe scrie clar ca autorizarea ca RSL sau RVT trebe minim 2 ani experienta de specialitate ca ing., iar la RSVTI nu cere.
        Nu mai înțeleg RSVTI e mai pripas asa sa înțeleg de nu trebe experienta ca ING.?

  3. Florin spune:

    Am citit a1-2010 si as vrea sa imi fac propria firma , dar nu am vechimea necesara aia de 2 ani , deci in principiu trebuie sa ma las batut . eu is proaspat inginer din vara:)

  4. Senila Larisa spune:

    Buna ziua,

    Care este durata normala de functionare pentru transpaleta?Si ce trebuie facut dupa expirarea ei.
    Multumesc

  5. Adrian spune:

    Pentru transpaleta, durata de functionare conform HG2139/2004, este de 6 pana la 10 ani. Dupa expirara duratei maxime de 10 ani, trebuie sa faceti o expertizare cu o societate autorizata, ocazie cu care se stabileste durata in ani, cu care se prelungeste durata de functionare. Este bine sa analizezi costul expertizarii, fata de costul unei transpalete noi, sa vezi daca merita facuta expertizare sau merita cumparata una noua. (atentie, sa aiba documentatia necesara)

    • Cocos Ion spune:

      Acum ca AF si Verificarea Tehnica Periodica se fac de catre RSVTI, se intocmeste un PV, care se anexeaza la Cartea Tehnica si se inregistreaza in evidenta acestuia, daca transpaleta are durata de viata depasita, trebuie sa-i fac expertiza si sa-i acord un nou termen scadent sau ii pot da scadenta inca 2 ani fara expertiza ?

      • Cocos Ion spune:

        La o transpaleta semielectrica Tip PE 15S VAN DER REE Olanda, cu Q= 1500 kg si H= 205mm cine ii face verificarea tehnica periodica si admiterea functionarii ?

  6. Dolca spune:

    Buna seara,as avea o întrebare.
    Sunt inginer in instalatii de 1 an ,am o experiența pe cartea de munca de un an ca inginer și instalator 7 ani particular ,mi-am deschis cu fratele meu un SRL -D la fel el este instalator ,tatăl meu la fel ,acuma vreau sa obțin autorizația rstvi Si întrebarea mea este care ar fi următorul demers pentru începerea activități pentru verificarea instalațiilor sub presiune și punerea in funcțiune a C.T.
    Va mulțumesc !

  7. Alexandru spune:

    Salut ! Am o întrebare.
    Sunt Rsvti la o firma si vreau sa ma mai angajez la una.
    Cum trebuie sa procedez ? Trebe sa fiu neaparat angajat la cea dea 2 firma sau merge cu un contract de prestări servicii ??

    • Adrian spune:

      Trebuie sa fi angajat cu doua ore. Din cate stiu, nu poti sa faci contract de prestari servicii, ca persoana fizica.

    • Danciu Constantin spune:

      DUPA CODUL MUNCII, POTI FACE MAI MULTE CONTRACTE INDIVIDUALE DE MUNCA, CU CONDITIA CA LA ACEEASI FIRMA SA NU DEPASESTI DURATA DE MUNCA DE 8 ORE.

  8. Danciu Constantin spune:

    SUNT RSVTI DE MAI MULTI ANI. RECENT AM FACUT CONTRACT CU O FIRMA CARE ARE IN DOTERE SI PALANE MANUALE DE PANA LA 2 TONE, CARE TREBUIESC VERI9FICATE. CARE ESTE PROCEDURA DE VERIFICARE A ACESTORA, FIIND IN COMPETENTA de verificare a R.S.V.T.I-stului/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.